15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.onlinepsikolojimerkezi.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Depresyon Nedir?

Toplum içerisinde depresyon kelimesi sıkça kullanılmasına rağmen bu kavramın tam olarak karşılığının ne olduğu, belirtileri, tedavisi ve konunun ciddiyeti bilinmemektedir.

Depresyon, bireyin ruhsal durumunu etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Her çağda ve dünya genelinde hakimiyetini sürdüren önemli bir yere sahiptir ve büyük bir toplum sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan raporda halk sağlığını en fazla tehdit eden problemlerin başında yer alan depresyon, kadınlarda daha fazla görülmekte ve toplum içerisinde depresyonun görülme sıklığı giderek artış göstermektedir. Toplumda yaygın olarak bulunan depresyonun belirtileri arasında, aynı iki haftalık süre boyunca, çökkün duygu durum, neredeyse bütün etkinliklere karşı kişinin ilgisinde belirli bir azalma, kilo vermeye veya almaya çalışmazken bireyin kilo vermesi veya kilo alması, uykusuzluk veya aşırı uyuma, nerdeyse her gün, psikodevinsel kışkırma veya yavaşlama, bitkinlik, enerji kaybı ya da içsel gücün bulunmaması, değersizlik veya uygunsuz suçluluk duyguları, düşünme, odaklanma güçlüğü veya kararsızlık, tekrarlayıcı ölüm düşünceleri veya kendini öldürme girişimi veya bu amaç ile özel bir eylem tasarlama bulunmaktadır. Söz edilen bu dokuz adet belirtiden beş tanesinin bireyde bulunması ise depresyon tanısı koymak için yeterlidir. Bunun da altını çizmek gerekir ki, bireyin sahip olduğu belirtiler arasında tekrarlayıcı ölüm düşüncelerinin bulunması depresyonun seviyesinin şiddetini göstermektedir ve hemen müdahale gerektirmektedir.

depresyon nedir

depresyon nedir

Depresyonda risk faktörleri incelendiğinde ise, cinsiyet, kişilik özellikleri, stresli bir yaşam, aile sorunları, yetersiz anne-baba bakımı, erken olumsuz yaşantılar, güvenli olmayan bağlanma stili, kronik psikiyatrik ve bedensel rahatsızlığın varlığı, sosyal destek eksikliği, evlilik sorunları, ilişki ve iletişim problemleri, işsizlik gibi birçok risk etkenleri de depresyonun oluşmasına neden olabilmektedir.

Her birey eşsiz ve biriciktir. Bu nedenle, depresyonun tedavisi kişiye özeldir. Bir kişi için işe yarayan tedavi başkası için işe yaramayabilir. Depresyon tedavisinde genel olarak ilaçlar ve psikoterapi yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. Orta ve şiddetli depresyon tedavilerinde ise antidepresan ilaçlar ve psikoterapi birlikte tercih edilebilir. Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir. Farmakolojik bir başka ifade ile ilaç tedavisine ve psikoterapiye ek olarak, egzersizler, planlama çizelgesi oluşturma, vitaminler, rahatlama teknikleri, yeterli uyku, olumlu düşünme, müzik, seyahat, sağlıklı beslenme ve iletişim, destekleyici bir ortamın varlığı depresyon tedavisinde olumlu etkilere sahiptir.

Birey psikolojik destek almak için ciddi bir sorun olmasını beklememelidir. Depresyon belirtileri göz ardı edilmemesi gereken ve bireyin işlevselliğini tüm yaşam alanlarında etkileyen bir ruh sağlığı bozukluğudur. Günlük hayat içinde karşılaşabilecek tüm problemlerin üstesinden gelme durumunda psikolojik destek almak bireye duygusal anlamda rahatlık sağlar. Buna ek olarak, destek almak problem çözümü sağlar ve olabilecek sorunları önler. Psikolojik desteğe başvurmak değişim için çabalamanın göstergesi ve iyileşmenin ilk adımıdır. Eğer sevdiklerinizde, çevrenizde veya kendinizde depresyon belirtilerinin var olduğunu düşünüyorsanız, yardım almaktan veya buna teşvik etmekten çekinmemeli, psikolojik destek almayı ihmal etmemeli, hemen harekete geçerek bir uzmana başvurmalısınız.

Uzman Klinik Psikolog
Özgül Özdilekler

panik atak
Önceki
Panik Atak
erken boşalma
Sonraki
Erken Boşalma

0 Yorum

Yorum Yaz