Hayatın Ta Kendisi “Stres”
Gün geçmiyor ki, stressiz bir gün geçirelim…
20. yüz yıl öncesine kadar insanoğlu enfeksiyonlar yüzünden bir çok hastalıklar ile başetmek durumunda kalmıştır. Bir çoğu ölümle hatta toplu ölümlerle sonuçlanan bu hastalıklar, o dönemlerde doktorların korkulu rüyası haline gelmişti.. Daha sonrasında bu hastalıklara çözümler bulunmaya başlamıştır.. Ama tam da bu noktada hekimlerin bile çözümlemekte zorlandıkları “stres” kavramı gündeme gelmeye başlamıştır…
Günümüzde de bir çok kez hastalıkların nedeni olarak duyarız.. “Strese bağlı gelişmiş olabilir”; “strestten uzak durmalısınız”, “ stres yapmayınız” vb. cümleleri doktorlardan da sık sık duyduğumuz ve aşina olduğumuz tavsiyelerdir.. İyi, güzel ve çok doğru ama nasıl uzak duracağız bu strestten? Mümkün mü ?
Bu soruya cevap bulmak için öncellikle “stres nedir?” sorusuna cevaplamak gerekir.
Stres, yaşantıladığımız duyguların vücudumuz üzerinde yarattığı tepkidir diyebiliriz. Yaşamımızın farklı dönemlerinde deneyimlediğimiz olumlu ya da olumsuz durumlara verdiğimiz tepkilerin, vücudumuza yansıması olarak da karşımıza çıkan stres, olumlu veya olumsuz olabilmektedir.
Yeni ve olumlu bir olay, yeni bir başarı karşısında heyecanlanmak ve bir miktar gerginlik hissetmek olumlu stres olarak karşımıza çıkarken, olumsuz stress olumsuz ve çoğu zaman beklenmedik durumlarda deneyimlenir. Bu deneyimile birlikte; kaygı,depresyon, reddetme ve hatta kızgınlık gibi olumsuz duygular da yaşantılanabilmektedir. Bu tür duygular, baş ve mide ağrıları, uykusuzluk, ülser, kan basıncında değişiklikler, kalp hastalıkları ve felç ile sonlanabilen sağlık sorunlarına yolaçabildiğini de biliyoruz..
Pek siz hayatınız boyunca hangi dönemlerde ya da durumlarda kendinizi stress altında hissettiğinizi hiç düşündünüz mü ?
Aslında stress hayatın kendisi, yaşantı içerisinde bir kaza haberi, bir bebeğin doğumu, sevilen bir kişinin vefatı, terfi, iş kaybı, tartışma, fikir çatışması veya yeni bir ilişkiye, işe başlamak gibi bir çok stress yaratan durumlar karşımıza çıkabilmektedir. Tabi stresi deneyimlemek kaçınılmaz olsa da stresle başa çıkmayı öğrendiğimiz gibi, hayatımızda karşımıza çıkabilecek değişik olaylarla da başa çıkmayı ve stresi kontrol altında tutmayı öğrenebiliriz. Bunun içinise ilk once hangi durumların üzerimizde stress yarattığını bilmemiz gereklidir.
Bireysel olarak stres düzeyiniz ve stresin hayatınızı nasıl etkileyebileceği hakkında bir uzmanla konuşup bilgi alabilirsiniz…
Doç. Dr. Meryem Karaaziz,
Klinik Psikolog / Psikoterapist
0 Yorum