15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.onlinepsikolojimerkezi.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

İlişkinizdeki Kıskançlık ve Kaygı

Bir ilişkiniz var ancak kendinize olan güven konusunda sıkıntılar mı yaşıyorsunuz?

Kıskançlık krizlerinizden dolayı kaygı ve öfke problemleriyle mi boğuşuyorsunuz?

Kıskançlık, bir başkasının sahip olduğuna sahip olma isteği, kendisinin sahip olduğuna bir başkası tarafından alınacağı korkusunu hissetmek, ilişkinin bozulacağından ve partnerinin elinden alınacağından kaygısı duyma durumudur.

Zaman zaman “kıskanç” hissetmek oldukça sağlıklıdır. Kıskançlık birçok kişi tarafından sevgi göstergesi olarak kabul edilmektedir.  Özellikle sevdiğimiz tarafından kıskanılmaktan hoşlanmış olsak da kıskançlık normalin üstüne çıktığında ortaya çıkan “kıskançlık krizi” büyük bir ilişki problemi haline gelmektedir.

Gerçek veya hayal bile olsa tehdit edilmiş hissederek kaygı, korku ve öfkeyle sevdiğimiz kişiyi ve ilişkimizi derinden yaralayacak davranışlarda bulunabiliriz. Kıskançlık zihnimizi ağ gibi sararak terk edilme korkusuna karşı bir savunma mekanizması oluştururuz.

ilişkinizdeki kıskançlık ve kaygı

ilişkinizdeki kıskançlık ve kaygı

Kıskançlık da tıpkı kaygı, öfke gibi yaşantımızdaki negatif durumlara odaklanmayı sağlayan karmaşık bir duygudur ve kaybetme korkusu, terk edilme, çaresizlik, kaygı, değersizlik, mutsuzluk gibi olumsuz duygu ve düşüncelere neden olmaktadır.

2008 yılında Journal of Couple and Relationship dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kıskançlığın altında yatan başlıca nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Düşük öz güven algısı
  • Nevrotiklik: Duygu durumunda şiddetli değişimlerin yaşanması
  • Güvensizlik ve sahip olma hisleri
  • Partnere olması gerekenden fazla bağımlı olma
  • İlişkide partner olarak yetersiz olduğunu hissetme
  • Partnerle arasında var olan sağlıksız bağlanma biçimi

Kıskançlık yaşayan bireylerin tedavisinde, temel olan yaşanılan kıskançlık duygunun altında yatan duygu ve düşünceyi bulmaktır. Çünkü yaşanılan bu duygunun dinamikleri farklılaşmaktadır.

  • Empati Kurun (Sürekli ne yaptığını, nereye gittiğini ve her an takip altında olmasnın ne kadar sinir bozucu, yorucu ve boğucu olduğunun farkına varın).
  • Kıskançlığı körüklemeyin (Abartılı ve yersiz olduğu konusunda kendinize telkinde bulunun).
  • Özür dileyin(Kendinize hâkim olamayıp kıskançlık krizine girdiğinizde eşinizden özür dileyin).
  • Kıskançlık öncesi hissedilen duygunun ne olduğu konusunda bir farkındalık yaratılır ve Kişi bu duyguyu öğrendiğinde farkındalığı da artmaktadır.
  • Kişi duygu ve düşüncelerinin farkında olduğunda bu duygu ve düşünceleri mantık çerçevesinde ele almaktadır.
  • Kişinin tedavi süresince geçmişten gelen travmalarından kaynaklanan olumsuz algılarının yerini sağlıklı algılarla yer değiştirmesi sağlanmaktadır.
  • Kişinin sevilmeye değer bir insan olduğu ve kendi değersizlik duygularının altında yatan nedenler birlikte araştırılmaktadır.

İlişkinizde yaşadığınız bu tür duygularla başa çıkabilmek için desteğe ihtiyaç duyarsanız https://www.onlinepsikolojimerkezi.com/nasil-calisir’da  ilişkiler konusunda uzman psikologlarımızla dilediğiniz zaman bilgisayarınızdan mesaj.  sesli ve görüntülü olarak görüşebilir ve evinizin rahatlığında online terapi alabilirsiniz.

Psikolog Alev Mevlana

depresyon
Önceki
Depresyon
polikistik over sendromu
Sonraki
Polikistik Over Sendromu ve Psikolojik Etkenler

0 Yorum

Yorum Yaz