15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.onlinepsikolojimerkezi.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Overthinking Sendromu (Aşırı Düşünme) Bağımlılığı

Hiç kafanızdaki düşüncelerin size yük olduğunu düşündüğünüz zamanlar oldu mu? Gün içerisinde ne kadar çok şeyi düşünüyorsunuz? Peki, biliyor muydunuz? Sürekli olarak bir şeyleri düşünmek zamanla bir bağımlılığa dönüşebildiğini, sürekli ve aşırı şekilde geçmişi düşünmek, yapılan çalışmalara göre birçok rahatsızlığa da (uyku bozukluğu, zihinsel yorgunluk vb.) yol açabildiği kanıtlanmıştır. Bu noktada dikkat edilmesi ve bir uzmanla görüşülmesi gerekmektedir.

Overthinking Nedir?

Overthinking (aşırı düşünme bağımlılığı): Fazla düşünmek olarak bilinen bir sendromdur. Olumsuz düşüncelere sebep olan olayları ve durumları sürekli olarak düşünmek olarak bilinmektedir. Dolasıyla, bu sendrom aslında her bireyin hayatının belirli dönemlerinde yaşayabildiği gözlenmiştir. Peki aşırı düşünme bağımlılığını nasıl anlarız?

-Yaşadığımız bazı anları sürekli düşünüyor ve engel olamıyorsak dikkat etmeliyiz.

Overthinking Sendromu

Overthinking Sendromu

-Sürekli geçmişimizdeki yaşadığımız şeyleri düşünüyor ve kendimizi, günlerce hatta aylarca o günü, o anı düşünmekten engel olamıyorsak ve bu anılar genellikle utanç verici sürekli ‘’keşke’’ ile boy gösteren anılarımız ise dikkat etmeliyiz.

Son olarak, hayatımızla ilgili bazen önemli bir karar verecekken de kendimizi aşırı düşünürken buluruz. Bu tarz durumları sıklıkla yaşıyorsak Aşırı Düşünme Bağımlılığı ile içerisinde olduğumuzu düşünebiliriz ve bu noktada dikkat etmemiz büyük önem taşımaktadır.

Overthinking (Fazla Düşünme Sorunu) Belirtileri Nelerdir?

• Sürekli geçmişte yaşadığınız anların ve anıların içinde kalmak
• Yaşayacağınızı düşündüğünüz olayları sürekli olarak kafamızda canlandırmak. Bunlar genellikle yaşadığımız utanç verici anılar olabilmektedir.
• Hayatınızla ilgili yeni ve önemli bir karar alırken yalnız ve çaresiz olduğumuza dair düşüncelere kapılmak
• Sürekli ve aşırı düşünmekten dolayı, uykusuz kalma, yemek yiyememek, sohbet edememek ve benzeri etkilerinin yaşanması

Overthinking Tedavisi Var mı?

Evet. Overthinking, profesyonel bir psikolojik destek ile kolayca üstesinden gelinebildiği gözlemlenmiştir. Bunun dışında kendi yaşamınızda deneyeceğiz, değiştireceğiz bazı küçük çalışmalar ile de aşabilmeniz mümkündür. Bu çalışmalar;
– Öncelikle gün içerisinde ne kadar düşünüyorsunuz bunu kendinize sormakla ve bunun farkındalığını arttırmakla başlayabilirsiniz.
– Ne kadar çok düşündüğünüzün farkındalığı arttırmak zor olabilir o nedenle düşüncelerinizi gözlemlemekle ve mümkün olduğunca not etmekle başlayabilirsiniz.
-Düşüncelerinizi gözlemlediğinizde ve notlar tuttuğunuzda, günlük bir program yaparak sizin için acil olan düşüncelerinizi sıralamanız işinizi kolaylaştırmak için yardımcı olacaktır. Nitekim bütün bu düşünceleri tüm gün boyunca düşünmek hayatınızın tadını çıkartmanıza ve dilediğiniz gibi yaşamanıza engel olabilir. Bu nedenle kendinize sınırlar koyarak başlayabilirsiniz (15- 20 dakika) gibi sınırlar koyabilirsiniz.
Kendi başınıza bütün bunları yapmaktan zorlanıyorsanız. Bu durumda profesyonel bir psikolojik destek almanız size iyi gelebilir.

Psk. Hanife AYDINOĞLU

Online Psikolog ile Online Terapi almak için hemen sitemizi ziyaret edin. www.onlinepsikolojimerkezi.com

İletişim Sorunlarına Çözüm Önerileri
Önceki
İletişim Sorunlarına Çözüm Önerileri
yaşlılık ve psikoloji
Sonraki
Yaşlılık ve Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yaz