Şu anda yaşadığımız şey “İKİNCİL TRAVMA “
Psikolojik travma hayati tehlike taşıyan veya fiziksel bütünlüğü tehdit eden deprem, sel, yangın, terör, trafik kazası, istismar vb. olumsuz yaşam olaylarının, kişiler üzerindeki negatif etkilerine bağlı olarak ortaya çıkan, çeşitli psikolojik ve fiziksel şikayetlerin eşlik ettiği bir olgudur.
İkincil travma, travmatik bir olayın ilk elden anlatılması veya anlatılması yoluyla travmaya dolaylı olarak maruz kalma olarak tanımlanır. Mağdur tarafından travmanın canlı bir şekilde anlatılması ve klinisyenin bu olayın ardından bilişsel veya duygusal temsili, TSSB’ye paralel bir dizi semptom ve reaksiyonla (örneğin, yeniden deneyimleme, kaçınma ve aşırı uyarılma) sonuçlanabilir. İkincil travmatizasyon, merhamet yorgunluğu (Figley, 1995) ve dolaylı travmatizasyon (Pearlman ve Saakvitne, 1995) olarak da adlandırılır.Bu da tam olarak yaşadığımız şey olam ikincil travmadır.
İkincil Travmatik Stres Belirtileri Nelerdir?
Yeniden Yaşantılama:
Kişinin şahit olduğu veya öğrendiği olaya benzer geçmiş anılarını istemsizce anımsaması, anımsadığı anıları rüyalarında görmesi gibi travmayı tekrar tekrar yaşama belirtilerini içerir.
Kaçınma:
Travmaya birinci dereceden maruz kalan kişiyi veya travmatik olayı hatırlatacak durumlardan, duygulardan ve düşüncelerden kaçınma davranışını içerir.
Artmış Uyarılmışlık:
Gergin ve sıkıntılı olma, uykuya dalmada ve sürdürmede güçlük çekme, dikkatte artış veya dikkati toparlayamama, aşırı irkilme tepkisi gösterme, çabuk ve kolay öfkelenme, öfke patlamaları yaşama gibi belirtileri içerir. Bu durum, kişide ikili ilişkilerin bozulması ve iş veriminin düşmesine de neden olabilir.
İkincil travmatik stres belirtileri, kendisini belli etmeden sinsice gelişerek birdenbire ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle tüm belirtiler, kişinin kendisini sosyal alandan izole etme, kaygı, korku ve umutsuzluk gösterme şeklinde görülür.
1 aydan daha kısa sürede görülen bu belirtiler o anki kriz durumundan kaynaklanan normal tepkiler sayılırken, 6 aydan daha uzun süren belirtiler ise gecikmeli travma sonrası stres bozukluğu ya da ikincil travmatik stres bozukluğu olarak değerlendirilir.
- Bu süreçte kendimizi, sevdiğimiz aktivitelerden ve sorumluluklarımızdan kaçarken bulabiliriz. Aynı zamanda odaklanma problemleri yaşayabiliriz. İşteyken çalışmalarımıza, aile ve arkadaş buluşmalarında ise konuşulanlara odaklanamayabiliriz. “Fiziksel olarak buradayım ama aklım başka yerde” hisleri uyanabilir.
Psk. Seher Selçuk
Online Psikolog ile Online Terapi almak için hemen sitemizi ziyaret edin. www.onlinepsikolojimerkezi.com
0 Yorum