15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.onlinepsikolojimerkezi.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Yaşlılık ve Psikoloji

Yaşlılık

Yaşlılık, sadece bireyin biyolojik yaşının artması ile ifade edilebilen bir kavram değildir. Son zamanlarda daha çok yaşlılık kavramını açıklarken bireyin kendini yaşlı hissetmesi durumuna odaklanılmaktadır. Bu dönemde yaşanılan problemlerin çözümlenmesi sadece söz konusu kişi için önemli değildir. Yaşlılık döneminde yaşanan problemler bireyin beraberinde yaşadığı aile üyelerinin, toplumun huzur ve uyum içinde yaşaması için önemli konulardandır.  Yaşın ilerlemesi ve hastalıkların artması ile yıllardır tanıdığımız anne, baba, nene, dedelerimiz farklı kişilik özelliklerine sahip bireyler olarak karşımıza çıkabilirler. Bu noktada onlara yardım edebilmek için ilk adım bu kişilerin hangi süreçlerden geçtiklerini, neler düşündüklerini, korku ve kaygılarını daha iyi anlamak olmalıdır.

yaşlılık ve psikoloji

yaşlılık ve psikoloji

Yaşlılık Döneminde Başlıca Yaşanılan Problemler

Yaşın ilerlemesinin bireyin üzerinde yaratacağı etki kişinin, medeni durumu, kronik hastalık, çocuk veya torun varlığı, hayatını geçmiş yaşamına yönelik değerlendirmesi, çevrede bulunan koşullar, kişilik özellikleri gibi birçok farklı duruma göre değişiklik göstermektedir.  Genel olarak bireylerin bu dönemde yaşadıkları başlıca sorunlar arasında, yaşlanmanın verdiği biyolojik değişiklikleri kabul etmeme, değişimi ayak uyduramama, yoğun yalnızlık, işe yaramazlık hissi, ölüm kaygısı, içe kapanma gibi problemler görülmektedir.

Yaşlılık; çocukluk, ergenlik, yetişkinlik gibi yaşam dönemlerden biridir. Birey yaş alırken hayatında da birçok değişimi birden yaşamaktadır. Değişim yaşarken fiziksel ve zihinsel yeterlilikle ilgili sorunlarla baş etmeye çalışır. Bunlara ek olarak genelde tanıdıklarının veya sevdiklerinin ölümleriyle yüzleşmek zorunda kalır. Değer verdiği kişilerin birer birer hayattan kopması içten içe kendisinin de ölüme yaklaştığı fikrine kapılmasına neden olur. Yaşlılığı inceleyen çalışmalara detaylı bakıldığında ileri yaştaki bireylerin ölümü kabullenme problemleri olduğu görülmektedir. Bu noktada yaşlı bireylerin hissettikleri olumsuz duyguların ve çeşitli korkularının sevdikleri tarafından anlaşılmamasına ihtiyacı bulunmaktadır.

Yaşlılık Dönemine Oluşan Sorunlarla Başa Çıkmak

  • Bireyin iyi olma halinin devamı için; kendi kendine yeterli olabilmesine özendirme ve sağlıklı hayat tarzının benimsemesi için çaba göstermek gerekmektedir.
  • Sosyal hayata katılımını devam ettirme, ilgisi olan alanlarda geliştirmesine destek olma, ilgisi olduğu alanlarda eğitim alma veya verme gibi etkinliklerine katılımını desteklemek önemlidir.
  • Üretkenliğini devam ettirebileceği ortamı hazırlamak, bu dönemde kuşaklar arası bilgi paylaşımını arttırıcı etkinliklere katılımını sağlama gibi konulara dikkat edilmelidir.
  • Yaşlı bireyin rol değişimini nasıl yorumladığını dikkat etmeliyiz. Kişinin rol değişimlerine karşı yaptığı olumsuz yorumları aile üyeleri tarafından konuşulmalı ve yaşlı bireyin rol değişimlerine yaptığı olumsuz düşünceler değiştirilmelidir.

Uzm.Adli – Klinik Psk. Ebru Çorbacı

Online Psikolog ile Online Terapi almak için hemen sitemizi ziyaret edin. www.onlinepsikolojimerkezi.com

Overthinking Sendromu
Önceki
Overthinking Sendromu (Aşırı Düşünme) Bağımlılığı
dissosiyatif bozukluk
Sonraki
Dissosiyatif Bozukluk

0 Yorum

Yorum Yaz