Dissosiyatif Bozukluk
Dissosiyatif Bozukluk Nedir?
Kimlik, hafıza, algı ve çevre gibi normalde bir bütün olarak çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulması anlamına gelmektedir. Öte yandan, Yaşanılan bir travma sonrası ortaya çıkan ve beyindeki arter ya da arterlerin oluştuğu durum, genellikle savunma düzeneği olarak ta tanımlanmaktadır. Nitekim, disosiyatif bozukluk tanısı alan bir bireyde, farklı farklı kafalarında sesler ve farklı farklı kişilikler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle onlarla mücadele süreci başlamaktadır. Farklı kimliklere bürünen ve arter adı verilen beyni ele geçiren bu hayali kişilikler, duygu durumların karşılığı olarak da tabir edilebilir.
Travmadan Kaçış
Çok nadir görülen bir hastalık olan disosiyatif bozukluk, şizofreni ya da bipolar hastalıklarına da benzetilir. Şiddet eğilimi de görülebilen bu hastalık, travmadan kaçmayı sağlarken aynı zamanda travmanın kişinin kendi yaşamı üzerindeki etkisini de geciktirir.
Dissosiyatif bozukluklar; dissosiyatif amnezi, dissosiyatif füg, dissosiyatif kimlik bozukluğu (çoğul kişilik), depersonalizasyon bozukluğu, başka türlü adlandırılamayan dissosiyatif bozukluk olmak üzere 5 alt grupta incelenmektedir.
Dissosiyatif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Özellikle çocukluk çağında yaşanan, çok sayıda ve tekrarlayan ruhsal travma oldukça sık görülen dissosiyatif bozukluklara yol açabildiği gibi başka ruhsal bozukluklarda da ek olarak dissosiyatif özelliklerin görülmesine neden olabilir. Dissosiyatif bozukluğu olanlarda kronik ve ilaçlara yanıt vermeyen depresyon görülebilmektedir. Kişi zaman zaman ruhen açılsa da tam mutlu olamaz, kendisini sık sık üzgün hisseder.
Bazı kişilerde organik neden bulunamayan bedensel yakınmalar, baygınlık nöbetleri, öfke krizleri, intihar düşünceleri, gün içersinde hatırlayamadığı davranış ve zaman dilimleri olması gibi belirtiler görülebilir. Kimilerinde ise şizofreni olmadığı halde, kafasının içersinde tartışan kendisine ait ya da yabancı sesler duyabilir. Bu gibi durumlar yanlış olarak depresyon, şizofreni, ya da ‘borderline’ kişilik bozukluğu sanılabilir. Ancak bu hastalıklara ait tedavilerle sonuç alınamaması uyarıcı olmalıdır.
Dissosiyatif Bozukluklar Nasıl Tedavi Edilir?
Dissosiyatif bozukluklar bir ilaç tedavisinin henüz bulunmadığı tek psikiyatrik bozukluk grubudur. Serotonerjik antidepresanlardan yararlanılabilir, ancak etkisi sınırlıdır. Tek yararlı tedavi yöntemi psikoterapidir, psikoterapi ile tam iyileşme olanağı vardır.
Dissosiyasyonun psikoterapisi ancak bu konuyu bilen terapistler tarafından yapılabilir. İyi yapılmayan psikoterapi yıllar da sürse sonuç vermez ve kişinin yardım alma umudunu ve terapiste güvenini körelttiğinden sonraki müdaheleleri de güçleştirir.
Psikolog Hanife AYDINOĞLU
Online Psikolog ile Online Terapi almak için hemen sitemizi ziyaret edin. www.onlinepsikolojimerkezi.com
0 Yorum