İkili İlişkilerde Öfke Duygusu İle Nasıl Başa Çıkabiliriz?
İkili ilişkilerde anlaşmazlıklar, fikir ayrılıkları gibi iletişim sorunları yaşanması doğrultusunda, taraflardan birinin veya ikisinin öfkelenmesi çok normaldir. Yaşanan öfke duyusunun ilişkiye zarar vermesini engelleyebilmek için bireylerin yaşadıkları öfkeyi sağlıklı bir şekilde ifade etmeleri gerekmektedir. Öfke sağlıklı olarak ifade edildiğinde yapıcı ve ilişkileri olumlu yönde etkileyen bir duygudur.
İlişkide Hangi Davranışlar Daha Öfkeli Olmamıza Sebep Olur?
Öfkeli olmanın nedenlerinin ve ölçütleri kişiye göre farklılıklar göstermektedir.
Fakat genel olarak insanları ikili ilişkilerde neyin öfkelendirdiğini özetleyecek olursak;
- Kişiliğe Saldırı: Taraflardan birinin konuşurken karşıdaki kişinin kişiliğine saldırıda bulunması öfke duygusunu canlandırır. Bu yüzden kurduğunuz cümlelerde karşı tarafı suçlamaktan kaçınınız. Örneğin; “sen bana bunları yaptın” diye başlayan bir cümlede farkına varmadan onu suçlamaya başlarsınız. Siz onu suçladıkça o sizi dinlemek, hissettiğiniz duyguyu anlamak yerine kendini savunmaya geçecektir. Bunun yerine “ben ……….. hissettim” diye bir cümle kurarsanız ona kendini suçlu hissettirmeden, duygularınızı açıkça ifade etmenizi kolaylaştıracaktır.
- Kışkırtma: Tartışırken ağzınızdan çıkacak kırıcı cümlelerin ilişkinize zarar vereceğini ve sizi haksız duruma düşürebileceğini aklınızda tutun.
- Yıkıcı eleştiri yapma: Sürekli yıkıcı eleştiriye maruz kalan birey öfkelenir. Kişi çoğu zaman bu durumdan dolayı yoğun ve kontrol edemediği bir stres altında kalır. Kişi kendini haksızlığa, adaletsizliğe uğramış hisseder. Bu durumun sürekliliği ilişkinin sonlanmasına veya problemlerin artmasına neden olur.
İkili İlişkilerde Öfke İle Baş Etmek İçin Öneriler
- İyi bir dinleyici olun karşınızdakini gerçekten dinleyin.
- Tartışma sonrasında toparlanmak için zamana ihtiyaç olabileceğini unutmayın ve birbirinize sakinleşmek için zaman tanıyın.
- Öfkenizi bastırmak yerine kontrol etmeyi öğrenin.
- Tartışma yapılacak zamana önem gösterin. Eşinizle yalnız tartışın. Başkalarının önünde tartışmak iki taraf için tartışmayı yıpratıcı, kırıcı bir hale getirir.
- Öfkenizi kontrol edemiyor ve yıpranıyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Uzm.Klinik – Adli Psk. Ebru ÇORBACI
Online Psikolog ile Online Terapi almak için hemen sitemizi ziyaret edin. www.onlinepsikolojimerkezi.com
0 Yorum