15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.onlinepsikolojimerkezi.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalıdır?

Birey hayatının gidişatından memnun değilse, psikoloğa gitmesi için yeterince geçerli bir nedene sahip demektir. Bazen de tam aksine hiçbir sorun yokken kişi kendini tanımak, ilgi, yeteneklerini keşfetmek, güçlü veya güçsüz yanlarını fark etmek için de psikoloğa gidebilir.

Tüm bunların yanında geleceğe dair karmaşık duygular içerisinde iseniz, sorunların üstesinden artık gelemeyeceğinize inanıyorsanız veya bu konuları çözümlemekte eskisi kadar etkili olduğunuzu düşünmüyorsanız konunuzla ilgili uzman olan bir psikologdan destek almanız hayatınızı kolaylaştıracak ve size daha sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olacaktır.  

Unutmayın psikolojik destek almak herhangi bir psikolojik rahatsızlığa sahip olduğunuzun göstergesi değildir.

Psikoloğa Gidince Neler Oluyor?

Bireyin psikolojik destek alması kendini öğrenme, davranışlarının altında yatan sebepleri kavrama sürecini deneyimlemesine yardımcı olur. Psikolojik destek alırken birey seçtiği psikolog ile birlikte hayatını tekrardan gözden geçirir. Bu sayede var olan problemlerine farklı bakış açısı edinerek yeni çözüm yöntemleri bulması kolaylaşır. Psikolog, almış olduğu eğitimler doğrultusunda çeşitli psikolojik yöntem ve teknikler kullanarak karşısındaki kişiye yardımcı olur.

Psikolojik destekteki esas amaç, başvuran kişinin kendini ve çevresini daha gerçekçi bir şekilde anlamlandırması ve bu sayede daha etkin seçimleler yapmasına yardımcı olmaktır. Psikolojik destek sürecinde birey sahip olduğu yeni bakış açıları ile var olan sorunlarına yeni çözüm yöntemleri bularak hayatının akışını daha olumlu bir yöne doğru çevirecektir.

Psikolojik Destek Nedir?

Her birey hayatının belli dönemlerinde stres yaratan olaylar veya problemlerle karşı karşıya gelmektedir. Stres içeren yaşam olayları veya travmalar hepimizin hayatının bir parçasıdır. Fakat bazen sorun ne kadar basit olursa olsun problemlerin üstesinden etkili bir şekilde gelememeye başlarız. Genelde böyle durumlarda psikolojik destek almak yerine insanlar kendilerine en yakın olan, güvendikleri veya çok sevdikleri kişilerle iletişime geçerek onlarla konuşmayı denerler. Böylesine bir sohbet çoğu zaman bireyi kısa süreliğine olsa bile rahatlatır. Bu şekilde bir sohbet ile sorunlara kesin çözümler bulunmaz. İnsanın en önemli ihtiyaçlarından biri duygularını paylaşmaktır. Yaşadıklarınızı sevdiğiniz, güvendiğiniz birileriyle paylaşmak size iyi gelebilir. Fakat kendinize yakın gördüğünüz, güvendiğiniz kişilerle konuşmak sorunların çözümünü getirmez. Sadece paylaştığınız için anlık kısa rahatlamalar yaşarsınız. Şüphesiz var olan sorunlar hala oradadır. Gün geçtikçe büyümekte ve daha çekilmez bir hal almaktadır. Var olan sorunlarla en etkili başa çıkabilmenin birinci adımı problemin varlığını benimsemektir.

Psikolojik Süreçte Doğru Bilinen Yanlışlar

Psikoloğa problemlerini çözemeyen zayıf karakterli insanlar ya da “deliler” gider.

Bir insanın psikolojik destek almak istemesinin birçok sebebi olabilir.  Psikoloğa gitmek kesinlikle bir zayıflık göstergesi değildir. Aksine psikoloğa girmek cesaret gerektiren bir davranış şeklidir. Psikoloğa giden kişi hayatındaki; ilişkilerini gözden geçirmek, var olan stres sebeplerini bulmak, alkol- madde kullanımı gibi problemli davranışlarından kurtulmak veya dış görünüşünü kabullenmek için psikoloğa gidebilir. Kişi son zamanlarda öfke problemleri yaşıyor olabilir. Aşırı uykusuz olduğu için veya milyonlarca farklı sebep için psikoloğa gidebilir. Aslında psikolojik destek alan kişi daha mutlu, huzurlu ve tatmin edici bir hayatı yaşamayı hedefler. Psikolojik destek alan kişi içten içe yaşadığı hayatın ne kadar kısa ve bu hayatın çözülmeyen problemlerle çekilmez hale getirilmesinin zaman kaybı olduğunun farkında olan kişidir. Yani kendini anlamaya, geliştirmeye, analiz etmeye hazır kişidir.  

Psikoloğa Gideyim Bana Neyi Nasıl Yapacağımı Söylesin!!!!

Psikolog kendisine başvuran kişinin hayatı ile ilgili konularda yönlendirme veya kişiye öğüt verme gibi davranışlarda bulunmamaktadır.  Bir psikoloğun terapi sürecinde olduğu bireyin seçimlerini doğru ya da yanlış gibi değer yargıları ile yargılaması da söz konusu değildir.  Psikolojik destek alan kişi kendi istek ve kararlarda tek yetkili ve sorumludur.  Psikolog bu durumda psikolojik destek alan kişiye kendini tanıma yolculuğunda kullandığı teknik ve yöntemler aracılığı ile yardım edicidir.

Hiç Tanımadığım Biri Beni Anlayamaz

Psikoloğun sizi dinlerken tarafsız olmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri sizi tanımamasıdır.  Güvendiğiniz kişiler size sorunlarınızı anlamada büyük destek olabilir. Fakat onlarla konuşurken bazen onları kırmaktan koktuğunuz için, bazen de günün birinde anlattıklarınızın başkaları ile paylaşılmasından içten içe çekinmenizden dolayı açıkça yaşananlar hakkındaki düşüncelerinizi, hislerinizi paylaşmaktan çekinebilirsiniz. Psikolog ile problemlerinizi, düşüncelerinizi, hislerinizi, güvenli ve her şeyin gizli tutulacağı bir ortamda sadece size ayrılan zamanda konuşursunuz.

Uzm. Klinik-Adli Psk. Ebru ÇORBACI

zarar verici ilişki
Önceki
Zarar Verici İlişkiye Devam Etmek mi Yoksa Yaşamak mı? Sizin Seçiminiz Hangisi?
ilişki bağımlılığı
Sonraki
İlişki Bağımlılığı

0 Yorum

Yorum Yaz